piramida, właśnie jest to najtańszy tuning pod warunkiem że wsiada się znów do mocnego
10-letnia dziewczynka zginęła od uderzenia poduszką powietrz
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
10-letnia dziewczynka zginęła od uderzenia poduszką powietrz
10-letnia dziewczynka z Wielkiej Brytanii zginęła od uderzenia poduszką powietrzną, po tym jak jej matka rozbiła auto, próbując pomóc wysłać córce SMS-a - informuje dailymail.co.uk.
Chloe Bunney doznała pęknięcia czaszki po tym, jak poduszka powietrzna wystrzeliła z "kolosalną siłą" i uderzyła w jej czoło - wynika z zeznań koronera.
Według śledczych, dziewczynka pochyliła się w swoim fotelu, prosząc mamę, 30-letnią Jolene Bunney, o pomoc w wysłaniu SMS-a do dziadków. Matka pochyliła się nad Chloe, straciła panowanie nad samochodem i uderzyła w dwa inne auta.
Według świadków, tuż po wypadku kobieta krzyczała: - To moja wina, to moja wina, zapatrzyłam się na telefon.
Przechodzień próbował ocucić przypiętą pasem dziewczynkę, ale dziecko już nie odzyskało przytomności. Wkrótce w szpitalu stwierdzono zgon 10-latki.
Zgodnie z prawem, dzieci na siedzeniu pasażera mogą podróżować dopiero od 12 roku życia. Jednak wzrost 10-letniej Chloe pozwalał przewozić ją w tym miejscu wcześniej.
źródło:
-
-
Re: 10-letnia dziewczynka zginęła od uderzenia poduszką powi
Zamieszczone przez shadoCo było jednak sugerowało, żeby jak np fotelik jest na przednim siedzeniu to odsuwać siedzenie jak najdalej od poduszki. A może jednak ją deaktywować :?:Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
z reguły poduchy ratują a nie zabijają, jednak one są robione/projektowane pod osoby dorosłe a nie dziecko w foteliku, jednak OFF chyba jest bezpieczniejsze, no ale jak ktoś ma niefarta to i palec w dupie złamie, mnie zaś zastanawia inna sprawa mój malec jak sobie kimnie to pokłada się w kierunku szyby i co wtedy z jego karkiem jak uruchomią się kurtyny.... muszę kupić taką poduchę do spania w aucie da dzieciaków.O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowal 2002choć patrząc "z boku" to fotelik z dzieckiem ma wymiary mniej więcej zbliżone do dorosłego człowieka więc poducha nie powinna być niebezpieczna...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez fernandoest też sprawa "wytrzymałości" poszczególnych części ciała człowieka dorosłego i dziecka
są złamania które wystepują tylko u dzieci własnie w związku z inną strukturą kostną- to jest organizm nie w pelni ukształtowany a więc rządzący się innymi nieco regułami biomechaniki i biochemiiprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Zauwazcie jedną rzecz - "dziewczynka POCHYLIŁA sie na swoim fotelu - czyli w trakcie odpalenia poduszki jej twarz znajdowaa się tuz przy odpalajacej poduszce. Po prostu dostała w nią w twarzDlatego własnie nalezy zapinac pasy (wiem w tym przypadku dziecko było w pasach) gdyż bez pasów ciało znajdzie się w okolicach odpalajacej własnie poduszki powietrznej.
Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rkbsama jest sobie baba winna - DZIECKO NA PRZEDNIM SIEDZENIU poducha OFF ! Nie mam dziecka ale nawet ja to wiem :roll:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez shadoWidziałem za to zalecenie, żeby odsuwać wtedy fotel na max do tyłu.
Generalnie, żeby pas był w odpowiedniej pozycji a pozycja w foteliku w miarę komfortowa dla małego to ja muszę ustawiać fotel gdzieś w połowie regulacji przód-tył.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_gdyfernando, tu akurat nie trafiłeś- kości dziecka sa mniej uwapnione a co za tym idzie mniej podatne na złamania niz u dorosłych(zwłaszcza starszych osób)
Zamieszczone przez piotrek_gdysą złamania które wystepują tylko u dzieci własnie w związku z inną strukturą kostną- to jest organizm nie w pelni ukształtowany a więc rządzący się innymi nieco regułami biomechaniki i biochemii
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowal 2002to prowadzenie pasa w foteliku wypada nawet za klamrą w słupku więc pas zamiast "dociskać" fotelik do siedzenia, cały czas odchyla do przodu jego oparcie.
Komentarz
-
-
Dziewczynka pochyliła się do przodu.........
1sza wersja - dostała taki silny strzał poduchą bo była za blisko - miała pecha
2ga wersja - poducha wyłączona, dziewczynka uderza głową o deskę rozdzielczą
Według mnie, 2ga wersja jest bardziej drastyczna i jest większe prawdopodobieństwo, że nie przeżyje.
Komentarz
-
-
shado, toptether :wink:
Protecting children on the road since 1966. Britax Römer car seats, pushchairs and child bike seats.
P.S. Octavia nie ma niestety możliwości zastosowania tego pasa, dlatego do takich aut Romer ma wersje fotelików na isofixie z dodatkową podporą - rozwiązanie to zapobiega "nurkowaniu" i obracaniu się w sytuacji krytycznej ...Załączone pliki
Komentarz
-
-
AdamB, spojrzałeś na datę :lol:Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally
=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
=> Volkswagen Passat City 1.6 TDI
=> Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
"Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."
Komentarz
-
-
AdamB, :szeroki_usmiechByła Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally